20. Vapen lagrade i moskéer

11.06.2016 17:25

Tre moskéer stängdes i anti-terror räder då tjänstemän beslagtog 330 krigsvapen.

Polisen som utreder Paris terrorattacker har stängt tre moskéer i en serie räder för att bekämpa islamiska extremister.
Av Felipe Araujo

The mosque raided on Wednesday

I onsdags stängde den franska polisen tre moskéer som en del av anti-terror verksamhet


Polisen i Frankrike greps också ägaren till en revolver som hittades under onsdagens razzia, sade Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve.

Säkerhetspersonal hittade jihadist dokument på moskén där gårdagens räder skedde.

De har placerat nio personer i husarrest.  22 andra har förbjudits lämna landet sa Cazeneuve.

Frankrike har varit under undantagstillstånd sedan 130 människor dödades i en serie av terrorattacker i Paris den 13 november. Sedan dess har razzior skett i 2235 bostäder och byggnader, 232 personer omhändertogs och 334 vapen beslagtogs.

Cazeneuve sade antalet vapen som hittats hittills är häpnadsväckande.

Han sade: "På15 dagar har vi beslagtagit en tredjedel av den mängd vapen som normalt beslagtas på ett år."

Detta senaste razzian gjordes samtidigt som myndigheterna i ett antal europeiska länder gjort tillslag mot moskéer som misstänks vara en grogrund för extremist celler som är verksamma i Europa.

Denna vecka uttryckte tyska myndigheterna oro för att flyktingar kan vara mottagliga för radikalisering av muslimska extremister, som använder religion som en ursäkt för att komma närmare de nyanlända från Syrien och andra delar av Mellanöstern.

Tjänstemän sade att de har stött på åtminstone 100 fall där extremister har försökt att etablera kontakt med flyktingar. Dem som flyr krig och svält i Syrien och andra delar av Mellanöstern, sägs bli lockade av skjuts, mat och husrum, samt hjälp med översättning och traditionella muslimska kläder.

French muslims walking past French flag

EU-säkerhetspersonal misstänker att vissa moskéer används till utbildning för terroristceller 


I kölvattnet av förra månadens attacker i Paris, har många europeiska ledare propagerat för avslut av kontinentens flyktingprogram .

En del EU-ledare har också börjat ifrågasätta Schengenavtalet , som gör det möjligt för EU: s 400 miljoner invånare och många icke EU-medborgare att resa fritt över kontinenten, utan att behöva visa något ID eller vänta i långa köer när de passerar en gräns.