5. USA-EU

02.06.2015 11:50

De stora internationella kemi-, läkemedel- och livsmedelsföretagen har stor makt och inflytande över miljarder människor över hela världen. Deras påverkan över politikerna i Washington och Bryssel är stor på grund av deras ihärdiga lobbying, mutor och hot om stämning och rättegång. Deras resurser är närmast obegränsade.

Just nu diskuteras frihandelsavtalet TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) mellan USA och EU. En av stötestenarna är maten. USA vill sälja sin massproducerade mat. EU är tveksamma. De internationella storbolagen kommer att lobba, muta, övertala och hota för att avtalet ska skrivas på. Kemi- och fröföretaget Monsanto senaste drag är få inskrivet i TTIP att få rätt att stämma hela stater som vill märka GMO-mat på matförpackningen.

Lagar och förordningar eller snarare bristen på dessa, gör att storbolagen i USA kan göra nästan vad som helst utan myndigheternas ingripande.

I USA får genförändrade djur och växter användas som föda för människor. Man anger inte ens att det är GMO-mat på förpackningen, eftersom det minskar försäljningen.

Inom EU är det förbjudet, eftersom det inte finns långtidsstudier angående eventuella risker.

I USA blandas antibiotika i djurfoder i förebyggande syfte. Allt mer antibiotika finns nu i naturens kretslopp och äventyrar vår säkerhet. Sjukdomsalstrande bakterier blir resistenta. Vi kan inte längre bota vissa sjukdomar.

I Europa används antibiotika restriktivt och i vissa länder är det förbjudet att användas i förebyggande syfte. Endast sjuka djur behandlas.

I USA ges djuren tillväxthormon, för att de ska växa fortare och ge storbolagen högre vinst. En bieffekt är att det bidrar till fetmaexplosionen.

I Europa är det förbjudet med tillväxthormon i livsmedelsproduktionen.

I USA tvättas kyckling i klor för att det finns så mycket farliga bakterier på dem.

I EU är det förbjudet. Här tycker vi är det är bättre att produktionen är så pass hygienisk att den förhindrar bakterier.

Slutsats: Behåll er mat som innehåller antibiotika, tillväxthormon och är genmodifierad. Vi har bättre mat! Den är säkrare, naturlig och minst lika god.