21. Tyskar flyr Tyskland

25.08.2016 16:06

 

Germans flee Germany

Ett ökande antal tyskar som inte håller med om Merkels liberala asylpolitik flyr landet - till Ungern.

- De får tak över huvudet, gratis mat, pengar mer eller mindre kastas på dem, medan vi tyskar måste dra åt våra bälten, säger Jennifer Duraeder.

Hon och hennes make är bland de många tyskar som har valt att flytta till Ungern. Eftersom, medan Tyskland har välkomnat runt 222.000 asylsökande bara under 2016, har Ungern gjort allt som står i deras makt för att hålla flyktingar ute, bland annat med hjälp taggtrådsstängsel på gränsen till Serbien och Kroatien.


- De har fått nog av Tyskland, och vill komma bort härifrån. Det blir bara värre, säger mäklaren Ottmar Heyde. Han sade att åtta av tio ansökningar kommer nu från de tyska kunderna.

- Och de gillar premiärministern Viktor Orbán politik, och hans uttalanden om att eftersom han inte kan föda sitt eget folk, kan han inte ta emot flyktingar, säger Heyde.

I april lanserade Orban en plan för att "skydda Europa", som kallas Schengen 2.0, som han vill resa runt i Europa med och presentera för andra europeiska länder, däribland Tyskland.

Bortsett från den tyska invandringspolitiken, ser tyskar fler fördelar med att flytta till Ungern, varmare klimat, lägre priser och en stor grupp tyskar som redan bor där.

En kvarts miljon tyskar var tvungen att lämna Ungern efter andra världskriget, men nu säger över 62.000 personer i Ungern att de är tyskar, enligt ungersk statistik. Samtidigt sa 88,000 att de kände en stark samhörighet med den tyska kulturen.