17. Saudisk predikant slipper undan för lätt efter att ha våldtagit och mördat sin dotter.

23.05.2016 15:23

 

Saudi predikant som våldtog och torterade till döds fem-årig flicka döms av domstol att betala "blodspengar" till mamman efter att ha avtjänat kort fängelsestraff.

Lama al-Ghamdi lades in på sjukhus den 25 december 2011 med flera skador, bland annat krossad skalle, brutna revben och vänster arm, omfattande blåmärken och brännskador. Hon dog 22 oktober 2012.

Fayhan al-Ghamdi, en islamisk predikant och regelbunden gäst på muslimska tv-nät, erkände att ha använt kablar och en käpp för att orsaka skador, sa aktivister från gruppen "Women to Drive" i ett uttalande.

De sade att fadern hade tvivlat på Lamas oskuld och hade låtit en läkare undersöka henne.

Randa al-Kaleeb, en socialarbetare från sjukhuset där Lama tagits in, sa att flickan rygg var bruten och att hon hade blivit våldtagen "överallt", enligt gruppen.

Aktivisterna sade att domaren som dömde i målet bara kunde begära "blodspengar (kompensation för de anhöriga enligt islamisk lag) plus den tid svaranden hade avtjänatt i fängelset sedan Lamas död, räcker som straff."

Tre saudiska aktivister, inklusive Manal al-Sharif, har invändningar mot domen.

Domen bygger på islamiska lagar att en far inte kan avrättas för att mörda sina barn, inte heller kan män avrättas för att ha mördat sin hustru, sade aktivister.