10. Saudiarabien

04.10.2015 16:54

tar varje år emot miljontals människor, som gör hajj, en pilgrimsresa, till de heliga platserna Mecca och Medina. Under bön i moskén Masjid al-Haram rasade en byggkran genom taket och dödade 109 människor och skadade 230.

 

Nästa olycka hände på väg till den rituella steningen av djävulen. I den extrema trängseln och värmen kollapsade människor och panik utbröt när de trängdes från alla håll. Eftersom inga evakueringsvägar fanns blev mängder av människor nedtrampade. "Människor klättrade över varandra bara för att kunna andas", sa en av de överlevande. Resultatet blev att 717 människor dog. Detta är den officiella siffran. Enligt andra källor kan så många som 1100 ha blivit dödade. 850 skadades.

 

De ansvariga skyllde på otur. Inga ursäkter, inget säkerhetstänkande värt namnet, ingen självkritik.

De döda skyfflades undan utan respekt. Grävmaskiner samlade in de döda, som las i stora högar för att kunna fraktas bort. 

Detta hade aldrig hänt i ett kristet land. Varsamma händer hade placerat kropparna i individuella liksäckar för transport till kylhus för identificering. Man hade visat de döda respekt.