8. Pakistanska

08.04.2016 16:15


män kräver rätten att missbruka och döda sina fruar och döttrar.

Extremistgrupper i Pakistan protesterar mot nya lagar som skyddar kvinnor mot våld.

 

Den pakistanska regeringen har slutligen vidtagit rättsliga åtgärder för att ta itu med sin ökända behandling av kvinnor, men inte alla är stödjande.

Grupper av hårdföra, högerislamiska extremister runt om i Pakistan har samlats i protest för att återta rätten att missbruka och döda sina fruar och döttrar.

Landet har äntligen tagit ett progressivt steg framåt mot jämställdhet, men vissa män tror fortfarande att misshandel av kvinnor är deras gudomliga, gudagivna rätt.

Kontroversen började när den pakistanska regeringen infört "lagen för skydd för kvinnor mot våld", som effektivt kriminaliserar våld mot kvinnor i Punjab - landets folkrikaste regionen.

Inför lagen, officiellt antagen den 1 mars, försökte hårdföra extremister blockera lagstiftningen, säger att det skulle "förstöra familjesystemet i Pakistan" och "öka elände för kvinnor".

Propositionen antogs enhälligt av Punjab lokala styre och motståndare har sedan varnat för fortlöpande protester om det inte upphävs av regeringen.

Vad innehåller lagen?

Lagen för skydd för kvinnor mot våld kriminaliserar alla och varje form av missbruk av män mot kvinnor, vare sig det är i hemmet, känslomässiga, psykologiska eller genom förföljelse och genom cyberbrott.

Det ger ett nätverk av skyddsrum eller säkra hus där kvinnor som har flytt våld kan söka rådgivning, ekonomiskt och medicinsk hjälp.

Det innefattar också en universell, avgiftsfri 24/7 telefonnummer som kvinnor kan ringa för att rapportera missbruk.

Under särskilda omständigheter, kan brottslingar övervakas genom att bära ett GPS-armband, och kommer att hindras från att göra vapeninköp.

Lagförslaget utarbetades under 2015 av premiärminister Nawaz Sharifs politiska parti. Det var en överraskning för många i befolkningen, eftersom partiet har fått ett rykte om sig att ge efter för högerreligiösa grupper.

Under de senaste månaderna, har Sharif dock offentligt fördömt våld mot kvinnor och hedersmord, och lovat att vidta åtgärder.

I februari i år sade han till The Guardian: "Detta är helt emot Islam och någon som gör detta måste straffas och straffas mycket hårt."
Pakistani Prime Minister Nawaz Sharif has condemned violence against women in recent months. Picture: AFP/Aamir Qureshi

Pakistans premiärminister Nawaz Sharif har fördömt våld mot kvinnor under de senaste månaderna.

Varför är lagförslaget viktigt?

Våld mot kvinnor är en endemisk samhällsfråga i Pakistan. Hustrur och döttrar behandlas fortfarande ofta som hemmets egendom.

Hedersmord, syraattacker , brudbränningar, barnäktenskap och sexuellt våld och misshandel inom hemmet är vanligt förekommande, men dessa brott är grovt underrapporterade .

FN: s Gender Inequality Index sätter Pakistan147: e på en lista över 188 länder.

En rapport från 2014 av AURAT (Kvinna) Foundation, en kvinnorättsgrupp med säte i Islamabad, sade att varje dag av året har sex kvinnor mördadats, sex kidnappats , fyra våldtagits och tre begått självmord.

De rapporterade också så många som 7010 fall av våld mot kvinnor i provinsen Punjab. Dessa siffror inkluderar inte hemgift relaterat våld och syraattacker ; brott som också är allvarliga och ofta förekommande.

 
Pakistani women protesting against sexual violence in Lahore, Pakistan.
Pakistanska kvinnor protesterar mot sexuellt våld i Lahore, Pakistan.Source: AP

Enligt Pakistans oberoende kommission för mänskliga rättigheter, har nästan 1100 kvinnor dödats i Pakistan förra året av släktingar som hävdade att de hade "vanärat" deras familjer.

I de flesta av dessa fall är offret oftast mördade av en nära manlig familjemedlem.

Fram till denna proposition vunnit laga kraft, har kvinnor i landet varit offer för ett svag straffrättsligt system och en total brist på socialt stöd, vilket ger upphov till helt fruktansvärda historier om hedersmord, syraattacker och pågående missbruk.

Dessa frågor belystes nyligen i Oscar-vinnande dokumentären "En flicka i floden: Förlåtelsens pris". Den följde den fasansfulla historien om Saba Qaiser, en 19-årig pakistansk flicka som blev slagen, skjuten i huvudet av sin far och kastad i en flod för att ha gift sig med mannen hon själv valt.

Mirakulöst överlevde hon, och hennes berättelse uppmärksammades både i Pakistan och globalt och snart lovar landets premiärminister att slå till hårt mot hedersmord.

I en intervju med The Guardian, sade filmaren Sharmeen Obaid Chinoy att det största problemet med "hedersmord" är att det anses vara en privat angelägenhet - snarare än en offentlig juridisk fråga.

"Folk tystar ner det: en far dödar en dotter, och ingen reagerar någonsin och ingen startar en utredning. Offren förblir namnlösa och ansiktslösa, och vi hör aldrig något om dem", sade hon.

"Folk känner, om vi anmäler ett ärende till polisen, kommer det att föra skam till familjen".
A still from the documentary showing the horrific injuries Saba Qaiser suffered.

Bild från dokumentären visar fasansfulla skador på Saba Qaiser. Source: YouTube

Vilka motsätter sig lagförslaget?

Högern, extremistiska islamiska ledare tillbringade kopiösa mängder energi på att försöka blockera förslaget och fortsätter att motsätta sig det.

Det har bedömts  "oislamiskt", i strid med verser i Koranen, och ett försök att göra Pakistan mindre religiöst och mer västerländskt.

I en presskonferens, hävdade en av landets egna parlamentariker, Muhammad Khan Sherani, enligt uppgift att förslaget skulle få en negativ inverkan på kvinnor, och det "traditionella" familjelivet.

Han hävdade lagen om skydd var "oislamisk", säger: ". Lagen tycks ha som mål att driva kvinnor ut ur hemmet, och öka sina problem"

Maulan Fazlur Rehman, chef för Jamiat Ulema-e-Islam-Fazl partiet, berättade enligt uppgift till de lokala medierna att lagarna var "i konflikt med den heliga Koranen, Muhammads liv, konstitution i Pakistan och värderingar i vårt land."

"Man och hustru anses partner i väst, men det är inte fallet i Pakistan", sade han.

Han kallade det en "västerländsk konspiration", och säger att den blint följer"den amerikanska och europeiska kulturen".

Han gick så långt som att säga att det skulle splittra hem, förstöra männens ställning i hemmet och åberopa Guds vrede över landet.

En insändare till The New York Times, Mohammed Hanif, sammanfattade deras vridna logik enligt följande: "Om du slår en person på gatan, är det ett kriminellt anfall. Om du slår någon i ditt sovrum, du skyddad av hemmets helgd. Om du dödar en främling, är det mord. Om du skjuter din egen syster, försvarar du din ära.

"Jag är säker på trevligt folk som kämpar mot lagförslaget inte vill slå sina fruar eller mörda sina systrar, men de kämpar för andra mäns rätt att göra just det."

Premiärministern Nawaz Sharif har lovat att ta itu med denna grupps oro.