17. Omöjligt tillverka helt säkra pass

22.12.2015 12:37

 

Terrororganisationen Islamiska staten stal i somras teknisk utrustning som gör det möjligt att utfärda pass. De misstänks också ligga bakom många falska syriska pass.

En av gärningsmännen vid helgens terrorattacker i Paris misstänks ha kommit via flyktingströmmar med ett falskt syriskt pass.

För att förhindra att terrorister kommer in med flyktingströmmarna har Sverige och EU försökt få ett mer finmaskigt nät på plats vid de svenska och europeiska gränserna, berättar Per Löwenberg, gruppchef på nationella gränspolisen. Exakt vad nätet innebär vill han inte gå in på.

– Vi kontrollerar även EU-medborgare under vissa förhållanden och kan göra kontroller mot register. Det är stickkontroller och underrättelseinformation som avgör vad vi ska titta efter, till exempel mönster i bokningar, betalningar och flygningar, säger han.

SVT har rapporterat att kaoset i Syrien innebär att vem som helst kan köpa sig en ny identitet via nätet. EU:s migrationsmyndigheter misstänker att det bland annat är IS som tillverkar och tjänar pengar på de falska syriska passen.

– IS är en av dem som har beslagtagit blankstulna pass och tryckeriutrustning, men det gäller även oppositionella styrkor. Det finns mängder av utrustning och ID-handlingar i händerna på icke officiella myndigheter, säger Jan Westmar, chef på Migrationsverkets ID-enhet.

Europol meddelade i oktober att IS hade stulit 58 000 blanka irakiska pass. Organisationen kom då också över teknisk utrustning som gör det möjligt att framställa kompletta pass, rapporterade Svenska Dagbladet.

Men Per Löwenberg menar att det är möjligt att dessa pass kan spärras.

– Det kan vara så att man känner till vilken nummerserie som väntar på fotografi och namnteckning så att man kan spärra dem med ett enkelt handgrepp, säger han.

Inom EU:s migrationsmyndigheter diskuteras nu att eventuellt underkänna alla syriska pass. Ett sådant beslut skulle i så fall fattas av varje enskild medlemsstat. Enligt Jan Westmar handlar diskussionen främst om den undermåliga tekniska kvaliteten på de syriska identitetshandlingarna.

Per Löwenberg på gränspolisen tror emellertid inte att ett sådant underkännande skulle få så stora konsekvenser för de syriska flyktingar, som söker skydd undan krig och elände.

– Det är redan svårt för syrier med äkta pass att få visering till annat land, det är därför de tar sig över Medelhavet och söker asyl när de kommer fram.

I Sverige undersöker Migrationsverket varje vecka 1 200 ärenden som rör identitetshandlingar. Ungefär 60 av dessa visar sig handla om falska dokument.

ID-enheten har tillgång till särskilt utrustning för att göra äkthetsbedömningar av identitetshandlingar.

– Det är en avancerad kamera som kan göra goda förstorningar och visa olika frekvenser på ljuset så att ID-säkringar lyser upp. Det kan till exempel handla om en symbol som ska lysa upp vid viss ultraviolett ljusfrekvens, berättar Jan Westmar.

Enligt Per Löwenberg har passen generellt sett blivit säkrare under de senare åren, bland annat genom så kallade biometriska pass. Sådana har införts i EU men även av några andra länder. För Sveriges del innebär dessa att ett chip i passet lagrar ansiktsbilder och fingeravtryck för säkrare identifiering.

Helt säkra pass, som är omöjliga att förfalska, går inte att tillverka, tror Per Löwenberg.

– Om någon kan uppfinna en säker teknik kan någon strax därefter säkert uppfinna en teknik för att gå runt den. Så brukar det vara på andra områden, säger han.

Källa: Ny Teknik 16 nov. 2015