Kycklingar och hönor

24.02.2014 23:09

Värphöna och broiler, båda 6 veckor gamla.

Två helt olika typer av kycklingar avlas fram idag. De som ska växa så fort som möjligt och de som ska lägga ägg. All kycklingproduktion sker i stort sett i stordrift. Inga kycklingar ser dagsljus. Nästan all kycklingproduktion sker i djurfabriker. Ett undantag är KRAV-kyckling från Bosarp. Den går att köpa eller beställa i Coop-butiker.

Jättelika hangarer används i broilerproduktion och där stängs upp till 40 000 kycklingar in i samma utrymme. De är då små och under de ca 35 dagar de får leva ökar deras vikt 50-falt och de väger ca 1-2 kg vid slakt. På varje kvadratmeter golvyta finns det 15 kycklingar. Då är det trångt! I andra europeiska länder tillåts ännu fler. Man manipulerar med ljuset och förlänger dagen för att få dem  att växa ännu snabbare. Deras muskelmassa växer snabbare än deras benstomme och massor av kycklingar får problem med att gå, då benen inte orkar bära den tunga kroppen. Många ligger ner stora delar av dagen. Vissa bryter benen.

Insamlandet till slakt sker med brutal effektivitet. Antingen samlas de in för hand och kastas snabbt in i små burar där det blir extremt trångt. Eller också kör en speciell maskin runt i kycklinghangaren som matar in dem och slungar in dem i plastburar. Hanteringen är hårdhänt och vingar och ben bryts. Sedan vidtar den ibland långa resan till slakteriet. Kycklingarnas liv är totalt eländigt. 

Ingen annan djuruppfödning är så rationell som kycklingfabriken: in med kyckling – få dem att äta så mycket som möjligt i 35 dagar – ut med kyckling till slakteri – kör ut gödselhalmen – högtryckstvätta – in med ny halm osv.

 

En helt annan typ av höns behövs för äggläggning. De är ju avlade för att lägga så många ägg som möjligt. De nykläckta kycklingarna börjar livet vid sorteringsbandet. Inga tuppkycklingar behövs, de lägger inte ägg och är inte av den snabbväxande sorten. De sorteras bort och mals ner levande! Inte för att ägarna är onda utan för att det är rationellt. En fabrik bryr sig inte om ifall det är kycklingproduktion eller däckstillverkning. Det gäller att tjäna pengar! I djurfabriken saknas all empati!

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=JJ--faib7to

 

                                        Hönorna som lägger ägg kan delas in i 4 kategorier:           

                     

                                  Burhöns                                                              Frigående inomhus                                                                                              

                           

              Frigående höns utomhus                                                        Ekologiska, KRAV-höns

 

Burhönsen höll på att förbjudas i Sverige efter Astrid Lindgrens envisa vädjanden. Hon fick löftet att det skulle förbjudas, men myndigheterna bröt sitt löfte och tillåter fortfarande burhöns, med en lite större inredd bur. Köp rekommenderas inte.

Höns, frigående inomhus har det inte mycket bättre än broilerkycklingarna. Trångt, inget dagsljus, ingen frisk luft. Köp rekommenderas inte.

Höns, frigående utomhus. Köp rekommenderas!

Ekologiska och KRAV-höns. Köp rekommenderas!

Vi kan förbättra livet för kycklingar genom att köpa ekologiska eller KRAV-märkta. De är svåra att hitta, men finns hos Coop (Tack för det!) och är mycket dyrare än de fabriksuppfödda. Men efterfrågas de kommer de att säljas på fler ställen. Det bästa vore nog att avstå från kyckling tills en värdig uppfödning införs. Är det inte konstigt att ett kilo kyckling inte kostar mer än ett kilo äpplen? Det har blivit för billigt, och det är djuren som får betala mellanskillnaden!

Vi kan förbättra livet enormt mycket för värphönsen om vi köper ägg från utomhushönor. Då är det oftast KRAV-ägg man hittar. 

För övrigt är det politikernas ansvar att reglera uppfödningen, både nationellt och inom EU. Inga andra djur exploateras så hårt som hönsen. Antalet i djurfabrikerna är också större än hos någon annan djurart. Vid varje givet ögonblick finns ca 50 miljarder kycklingar i djurfabrikerna. Enligt mitt sätt att se är detta det största sammanlagda lidandet på jorden, nu och under historisk tid!