3. Korståg, conquistadorer, inkvisitionen, sexbrott, barnbegränsning, rikedom

22.11.2014 13:12

Några av Jesus viktigaste budskap är: "Älska din nästa som dig själv" och "Om någon slår dig på ena kinden, vänd då också den andra till". Det betyder att vara kärleksfull, förlåtande och att avstå från våld.

I praktiken blev det tvärt om. Under Medeltiden reste män till det Heliga landet för att delta i strider mot de otrogna och befria landet. Påven själv initierade dessa korståg. Under belägringen av Jerusalem 1099 lyckades man ta sig in i staden. Efter slaget inleddes en grym massaker på alla stadens invånare, förutom de kristna som innan belägringen tvingats lämna staden. Hemska berättelser skildrar grymheterna då män, kvinnor och barn dödades. Innan natten var över hade man rensat staden på dess judiska och muslimska befolkning. Källa: Wikipedia

 

                                                        

Columbus upptäckte Nya värden 1492. Spanjorerna ansåg att det fanns ett särskilt guldland, ett "El Dorado" som det endast gällde att hitta. Tusentals människor strömmade mot landet i väster på jakt efter lyckan. De kom ofta inte som åkerbrukare eller köpmän utan med korset, svärdet och en tom penningpung, som riddare och rövare, som snabbt ville bli rika och förvärva nya undersåtar åt kyrkan. Missionärer strömmade till för att kristna befolkningarna i både Nord och Sydamerika. Kyrkor och kloster sköt som svampar ur jorden och bemäktigade sig jättestora områden, vars invånare behandlades som slavar. Guld och silver stals och skickades till Spanien. Där användes det till att bekosta krig och inte till något produktivt.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Inkvisitionen var en förhörsorganisation som påven inrättade. Tortyr var en vanlig ingrediens i förhören och dödsstraff utdelades företrädesvis till dem som vägrade erkänna brott. Eftersom man accepterande anonyma anklagelser, blev många oskyldigt anklagade. Då man vägrade erkänna brott, eftersom man var oskyldig, blev många torterade och dödade. Ett djävulskt upplägg! Ett vanligt straff var bränning på bål. Detta utsattes bland annat Jeanne D´arc för. Även hela Tempelherreorden, som blev en maktfaktor, på grund av rikedom och privilegier, fängslades och avrättades efter order från Vatikanen.

 

                                                                                                           

I våra tider har avslöjandet att katolska präster sexuellt utnyttjat småpojkar skakat om samhället. Men kyrkan har, tills helt nyligen, försökt tysta ner skandalerna i stället för att sätta stopp för dem. Redan 2002 kom de första larmen från USA. Sedan har det framkommit att präster utnyttjat småpojlar sexuellt i Italien, Irland och Tyskland. Problemet uppstår på grund av att katolska präster tvingas leva i celibat. Avsaknaden av ett sexualliv ökar risken för att präster skall begå pedofilbrott. Präster som avslöjats har förflyttats och drabbade har mutats till tystnad av den katolska kyrkan. Den senaste påven har dock sagt sig villig att gå till botten med det här och rensa upp en gång för alla.

 

 

Katolska kyrkan med påven i spetsen har i alla tider varit starka motståndare till barnbegränsning. Aborter har alltid varit förbjudna och när kondomer och p-piller började säljas förbjöd kyrkan även dem. Det har inneburit  överbefolkning, fattigdom och svält, framför allt i utvecklingsländer. Filippinerna har världens femte största kristna befolkning. Den katolska kyrkan har stor makt här. Många tonårsflickor har blivit tvungna att prostituera sig för att kunna försörja sig och sitt barn, eftersom de inte fick göra abort. Tusentals har dött då de genomgått illegala aborter. Här har kyrkan bidragit till mycket lidande med sitt obevekliga förhållningssätt. 

Källa: https://johanaugustin.com/wp-content/uploads/2013/10/kyrkanomvarlden.pdf

 

                                    

 

Jesus sa: ”Om du vill bli fullkomlig, så gå och sälj allt du har och ge åt de fattiga; då får du en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig.” Den katolska kyrkan är kollossalt rik. Den har samlat på rikedomar i århundraden. Avlatsbreven som infördes under senmedeltiden var ett lönsamt sätt att föra över pengar till den katolska kyrkan. Synder man begått, och även synder man ännu inte begått, kunde förlåtas om man betalade en summa pengar till kyrkan. Som ett kvitto på syndens förlåtelse fick man ett så kallat avlatsbrev. Teologer ansåg att avlaten även skulle kunna underlätta straffet i skärselden, och minska antalet år man var tvungen att vistas där. Finansieringen av Peterskyrkan i Rom skedde med hjälp av avlatsbreven. Idag äger kyrkan guld, aktier, mark och byggnader till ett ofattbart värde. Den har till och med en egen bank. Allt är sekretessbelagt och ingen vet hur stor förmögenheten är. Rykten säger att kyrkan har samarbete med maffian och att korruption är vanligt förekommande. Påvens och kardinalernas liv är långt ifrån det enkla och ödmjuka liv som Jesus förordade.

 

                                 

 

          Katolska kyrkan har varit emot forskning och vetenskap och straffade vetenskapsmän  och genier. Inget nytt skulle få ikullkasta kyrkans fastlagda dogmer. Sanningen fanns i Bibeln. Allt annat var hädelse. Till slut bröts kyrkans makt av Upplysningstidens vetenskapsmän, författare, naturvetenskapliga forskare och av religiösa tvivlare som Martin Luther. Kyrkan splittrades i två delar, trots mycket motstånd från katolska kyrkans makthavare. I Västeuropa gick protestanterna sin egen väg. Kyrkans makt minskade, vetenskapen blomstrade. Snart uppfanns ångmaskinen och den Industriella Revolutionen startade. När vidskepelse ersattes av forskning och vetenskap exploderade utvecklingen. Västvärlden har sedan dess varit ledande inom teknik, vetenskap och ekonomi. Kyrkan förlorade sin makt över människorna.