8. Konflikten i Kongo-Kinshasa

20.07.2014 00:57

är den värsta i världen sedan andra världskriget. Åtta afrikanska länder och 25 väpnade grupper är involverade. 5,4 miljoner människor har hittills dött men trots det görs mycket litet för att få ett slut på stridigheterna. Kongo-Kinshasa är ett av de rikaste länderna i världen när det gäller tillgången till värdefulla naturtillgångar t ex guld och diamanter, men också tenn, tungsten och coltan. Men trots det lever befolkningen i stor fattigdom. Resurserna försvann ut ur landet under kolonialiseringen, under diktatorn Mobutus 30 år vid makten och under striderna mellan milisgrupper och afrikanska arméer efter Mobutus fall. Fortfarande är kampen om naturtillgångarna en av huvudorsakerna till konflikterna. De väpnade grupperna exploaterar tillgångar som säljs på internationella marknader så att de kan fortsätta att finansiera vapen och illegal verksamhet. Konflikten drivs av kampen om kontrollen över naturtillgångarna.

_________________

Beväpnade grupper utsätter folket, speciellt kvinnorna för fasansfulla grymheter. Ingen annanstans på jorden blir så många kvinnor och flickor utsatta för våldtäkt och tortyr som här. Männen som utför terrorn verkar ha förlorat all mänsklighet och anständighet.

Ett reportage i Läkartidningen 2013 är upprörande att läsa och borde bidra till att omvärlden stoppar dessa djävulska monster i Kongo från fortsatta brott mot mänskligheten. Grymheterna mot dessa oskyldiga kvinnor och flickor är så groteskt vidriga att det nästan inte kan beskrivas i ord! Omvärlden i stort verkar strunta i det stora antalet mördade och stympade.

Källa: https://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2013/08/Tva-miljoner-valdtagna-i-krigets-Kongo/

Rebellernas djävulska krigsstrategi går ut på att våldta och tortera kvinnor och barn. När de använder våldtäkter i stället för bomber sprider de skräck och slår sönder samhällen utan att möta militärt motstånnd.

Sylvie är bara 14 år när vi träffar henne kvinnokliniken i Goma.
– Tre män våldtog mig innan jag kom hit. De tog mig och stack in en kniv i min vagina. Jag kände dem inte. Jag minns inte dem, och även om jag skulle se dem igen skulle jag inte känna igen dem. De hade uniform, berättar hon.

Källa: https://www.svt.se/ug/bakgrund-kriget-mot-kvinnorna-i-kongo-kinshasa

       __________________

 Inkomsterna från coltanbrytningen finansierar de pågående inbördeskrigen i Kongo-Kinshasa. Coltan används i kondensatorer för t ex kretskort som finns i mobiltelefoner, laptop-datorer, dataspel eller MP3 spelare. Ju lägre produktionskostnader, desto större vinst för rebeller och smugglare. I östra Kongos gruvor dominerar småskalig brytning. Hela familjer arbetar med att gräva och vaska fram det ”gråa guldet” – coltan. Tioåringar i dagbrotten i östra Kongo letar coltan för att tioåringar i väst ska kunna leka med sina Play Stations. I många gruvor är arbetsförhållanden och löner usla. 75% av gruvarbetarna tjänar för lite för att kunna försörja sina familjer. Säkerheten är dålig. Arbetarna har ingen skyddsutrustning. Skuldslaveri och barnarbete förekommer. Misshandel och våldtäkter är vanliga. Så sent som i augusti 2010 rapporterades hundratals våldtäkter i byar kring gruvdistrikten i Walikale i Nord-Kivu i östra Kongo.

De efterfrågade mineralerna som borde gett landet ett välstånd, driver nu ett långvarit krig, där mord, tortyr och fattigdom råder. 

 

Coltangruva i Kongo-Kinshasa.