Islam - slaveri

17.02.2014 16:31

 

Islam - Slaveri

Muslimer har ägt och handlat med slavar under 1400 år. I Saudiarabien var slaveriet officiellt tillåtet till 1962. Profeten Mohammed hade själv slavar och rättfärdigar på så sätt detta system. Vid slaget i Medina lät han avrätta ca 7oo judar och tog alla kvinnor och barn som slavar. Enligt islamsk rättsuppfattning får slavägare behandla sina slavar precis som de vill utan någon fruktan för bestraffning. Det arabiska ordet för ”svart” (Abd) är synonymt med ordet för ”slav”. I Mauretanien är ca 20% av landets befolkning slavar. Slavägarna är araber och berber och slavarna är svarta afrikaner.

 

Exempel på slaveri idag är att småpojkar från de fattigaste länderna i Asien och Afrika förs till Saudiaraben och Gulfstaterna får att användas som jockeyer i kamelkapplöpningar. De köps, kidnappas eller lockas för att tas till ökenläger, där de får träna och tävla med kameler. Deras pass tas från dem, de får ingen lön och de svälts för att inte väga för mycket. De är sårbara och utsätts ofta för sexuella övergrepp. Många är under sex år och faller ibland av kamelerna under tävlingar, vilket orsakar handikapp och även dödsfall.

 

Andra exempel på slavarbete är asiatiska hemhjälpar i Saudiarabien. Flertalet är kvinnor från Indonesien, Sri Lanka, Filippinerna, Nepal och afrikanska stater. Araber betraktar tjänare som slavar, och anser att de kan behandla dem efter eget godtycke. Hemhjälpar skyddas inte av de lagar som gäller för den inhemska befolkningen. Om en hemhjälp skadas eller dödas väntar inga straff. Trots löfte om god lön blir de av med passet, blir ofta utan lön, får inte lämna huset där de arbetar upp till 18 timmar per dygn, blir utsatta för svältkost och i många fall dagligen misshandlade. De kommer tillbaka hem med svåra skador, både fysiskt och psykiskt. Vissa kommer hem i liksäck.

 

Att det fanns slavar för 1400 år sedan är kanske inte så förvånande, men att det 2014 förekommer i Saudiarabien och Gulfstaterna är en stor skam. Dessa är några av jordens rikaste länder. De har råd att betala för de tjänster de inte själva kan producera. Men de gör det inte för slavsystemet är en del av deras kultur och eftersom de tycker sig ha legitimitet från Koranen ändrar de sig inte. Islam rättfärdigar förtryck av de svaga. Så långt ifrån den kristna etiken med tolerans, det egna samvetet och tvivel på auktoriteter. Vill vi att människor med de här åsikterna bosätter sig i Europa? Om inte, så är det enda vi kan göra är att rösta på partier som vill begränsa invandringen.