9. IS

21.09.2014 11:25

tidigare kallat ISIS eller ISIL.

Det ofattbara övervåld och brutalitet som kännetecknar IS upprör och förvånar oss västerlänningar. Där IS drar fram dödas alla med annan trosuppfattning än de själva. Även muslimer, utom de mest extrema sunnimuslimerna, har allt att frukta när de välbeväpnade IS-krigarna expanderar sitt territorium. Män kvinnor och barn dödas. Många får halsen avskuren eller begravs levande! De kvinnor och barn som skonas skickas tillbaka till områden IS kontrollerar och säljs som sex- eller hushållsslavar. Extra utsatta är kristna.

 

Vi förfasas över deras illdåd, men man måste hålla i minnet att begrepp som frihet, rättvisa, jämlikhet, empati, demokratiska värderingar, skydd av svaga, var och ens rätt att söka sin egen lycka, att kritiskt granska fakta och få lov att förkasta rådande uppfattningar och att få ha en ateistisk trosuppfattning är västerländska värderingar. De växte fram under Upplysningstiden vid mitten av 1700-talet i framför allt England och Frankrike. Vetenskap och förnuft skulle ersätta vidskepelse och auktoritetstro. (Tack Newton, Darwin, Voltaire, Linné, Celsius m fl) Grunden finns förstås i 2000-årig kristen rättsuppfattning med Tio Guds Bud och Jesus uppmaning att älska sin nästa och att vända andra kinden till. 

I Asien och Afrika har människor i allmänhet inte dessa värderingar. I helt muslimska länder är intoleransen störst, t ex i Saudi Arabien och Afghanistan. Kritik av religionen leder till döden. I delvis muslimska länder som t ex Indien är toleransen något högre men där exploderar våldet ofta mellan muslimer och hinduer. I länder med liten muslimsk befolkning som Thailand och Filippinerna sker då och då sammandrabbningar mellan muslimer och buddhister resp kristna. I Europa och USA med liten men ökande andel muslimer exploderar hatet mot västerländska värderingar i våld mot sårbara system som är lätt åtkomliga pga vårat öppna samhälle. Just extrema islamister som IS-trogna slår till mot spektakulära mål t ex flygplanskrascherna mot World Trade Center, bombningarna av Londons kollektivtrafik och bombdådet i Madrid.

Västvärldens ledare måste samarbeta för att hindra extrema islamister att resa till Europa, Nord- och Sydamerika och Australien. Västvärldens ungdomar som rest till mellanöstern för att slåss med IS bör få sina pass indragna. Risken är förstås annars att de kommer hem som fullärda mördare med krigsvana och en ondskefull ideologi.