23. FN om folkmordet på yazidier:

16.06.2016 13:06

”Värre än Rwanda”

Terrorgruppen IS begår folkmord på yazidierna, enligt FN som kräver att skyldiga ställs inför rätta i Internationella krigsförbrytartribunalen. I en färsk rapport beskrivs sexslaveri, hjärntvätt och gruppvåldtäkter.

– Detta är värre är Srebrenica och Rwanda, säger utredaren Carla del Ponte till SvD.

GENÈVE. För första gången har terrorgruppen Islamiska statens brott mot folkgruppen yazidier granskats i detalj av FN:s utredningskommission för Syrien. Det är också första gången som FN klassar IS förbrytelser som folkmord.

– Det råder ingen tvekan om att detta är folkmord. Det är även värre än Srebrenica och Rwanda. I Srebrenica och Rwanda handlade det om dödande under en kort tid. Detta är systematiskt dödande, torterande och sexslaveri i massiv skala under flera år. Och sådant pågår år 2016, säger utredaren Carla del Ponte till SvD.

Det är ofattbara grymheter som dokumenteras i rapporten, baserad på 45 ingående intervjuer med överlevande, religiösa ledare, smugglare, advokater och medicinsk personal.

 

IS försöker utrota hela folkgruppen på 400 000 personer genom mord, sexslaveri, tortyr samt ”utplånande av deras identitet”, enligt FN som beskriver brutaliteten som både krigsförbrytelser och folkmord.

– Dessutom är över 3 200 yazidiska kvinnor och flickor är fortfarande fångna hos IS. De hålls som sexslavar medan pojkarna förs bort för att indoktrineras och utnyttjas i strid. Tusentals yazidiska män och pojkar är spårlöst försvunna. Det pågår ett yazidiskt folkmord, varnar utredarna.

Rapporten för närmast tankarna till Förintelsen med beskrivningarna av systematiska övergrepp och dödande sedan IS intog staden Sinjar i nordvästra Irak den 3 augusti 2014.

Till att börja med hölls tiotusentals yazidier fångna i 50 graders hetta utan mat och vatten på berget Sinjar när IS-krigarna anlände. Hundratals dödades och nästan alla byar på berget tömdes inom 72 timmar.

Män fördes bort i bussar och försvann spårlöst medan kvinnor kördes till läger inne i IS-kontrollerade områden i Syrien. Män och pojkar som vägrade konvertera till islam fick halsarna avskurna eller en kula i huvudet, medan släktingar tvingades titta på.

De som konverterade blev fångar och tvingades slavarbeta med att gräva diken, sköta boskap eller skura gatorna samt tvingades odla skägg och be regelbundet.

"Vi är yazidier, hjälp hjälp hjälp" står det på flickans plakat före påve Fransiscus ankomst till Moria flyktingläger på Lesbos i april.

Foto: Filippo Monteforte / AP

Riktigt ruskig är den ingående beskrivningen av jihadisternas slavmarknader och behandlingen av yazidiska kvinnor. Tusentals kvinnor och flickor har sedan 2014 förts som boskap mellan överfyllda slavläger. De har fått mat med insekter i och tvingats dricka vatten från toaletterna, enligt rapporten.

– Kvinnorna ses som ägodelar av IS och kallas öppet för sabaya – slavar. På slavmarknader har de sålts som sexslavar till högst betalande. Förra året började IS även sälja sexslavarna på online - auktioner där detaljer om ålder, civilstånd och och pris uppges. Det finns till och med en centralkommitté som organiserar slavmarknaderna, enligt utredarna.

De yngsta flickor som sålts var mellan sju och nio år, berättar överlevare vidare.

– Vissa av flickorna har sålts upptill 15 gånger, ofta för mellan 200 och 1 500 dollar per gång Många kvinnor har rivits sönder sina ansikten och sett till att de blöder för att hindra att bli köpta. Vissa har begått självmord i läger i Tel Afar, Mosul och Raqqa. De har begått självmord genom att skära sig i handlederna eller skära av sina halsar, andra har hängt sig i sina huvuddukar, enligt rapporten.


– På marknaden tvingades vi ta av våra huvuddukar för att visa håret och ibland krävde krigarna att vi öppnade munnarna så de kunde inspektera våra tänder, berättar en flicka i rapporten.

Många utländska krigare har också köpt och sålt de yazidiska kvinnorna på marknaderna. Bland nationaliteterna finns män från Saudiarabien, Turkiet, Marocko, Algeriet, Tunisien, Libyen, Belgien och Austrialien, enligt utredarna. Det sexuella våldet har varit utbrett.

Flertalet kvinnor som förslavats och intervjuats i rapporten har våldtagits dagligen av sina ”ägare”, i vissa fall med handklovar eller fastbundna i sängarna. I många fall har deras barn förts bort och dödats.

– IS och dess krigare har tydligt demonstrerat att avsikten är att förstöra yazidierna som folkgrupp. De har utsatts för obegriplig brutalitet. Vi uppmanar FN:s säkerhetsråd att omedelbart hänföra situationen till internationella krigsförbrytardomstolen, kräver FN-utredarna.

Källa: Hela artikeln från Svenska Dagbladet.

www.svd.se/fn-ofattbar-brutalitet-och-folkmord-pa-yazidier/om/kriget-i-syrien

 

Yazidierna utsatt folk

Yazidierna är en religiös grupp som i Irak finns främst i den norra delen av landet. Det finns både kurdisk- och arabisktalande yazidier. De förföljs av extrema islamister – och framför allt terrorgruppen Islamiska staten (IS) – som betraktar dem som avfällingar från den rätta läran, och många har tvingats konvertera till islam.

Ingen vet hur många yazidier som finns i Irak, deras antal uppskattas till allt från 70 000—500 000. Minority Rights Group International har redan före IS frammarsch varnat för att yazidierna riskerar att utplånas i tysthet.

Yazidismen är en förislamisk religion med rötter i det gamla Persien, och har inslag av både islam och kristendom.
Källa: Landguiden, BBC (TT)